Ayurvedayoga

Yoga och Ayurveda i en vacker förening

 

PREMIE: Varje elev får tillgång till en länk med audio-inspelningar med yogasessioner, andningsövningar mm (* värde 695,-)

Vad är ayurvedayoga?

Jag vill med ayurvedayoga kombinera mjuk skön yoga med de ayurvediska kunskaperna!

Vi följer årstiderna och hur vi bäst balanserar doshan som är aktuell:
- Vata:    ca November - Februari
- Kapha: ca Mars - Juni
- Pitta:    ca Juli - Oktober

Med ödmjukhet och inkänning leder jag Er in i sköna kropps- och andningsövningar. Jag kommer dela med mig av mina ayurvediska kunskaper som jag pyttsar ut lite då och då under sessionen. Det blir ingen föreläsning utan små tips här och där.

Då denna kurs är förlaggd till kvällstid kommer jag inte att trigga igång energier utan vill att vi ska följa dygnsrytmen och varva ner samt förbereda kroppen på nattens vila.

Lokah Samasta Sukhino Bhavantu

 

Hur går ett pass till?

Vi börjar varje session med att sitta med händerna i bönposition och tona in på mantrat "Lokah Samasta Sukhino Bhavantu"
Detta mantra som vi shantar tre gånger betyder:
Må alla varelser vara lyckliga.
Må alla mina tankar, ord och handlingar på något sätt bidra till lycka för alla varelser.

Denna intoning sätter stämningen och intentionen för vår session på ett ödmjukt och hjärtöppnande sätt. Jag sätter samman en session som balanserar den specifika doshan i årstiden som vi är i:


Vata-träningen kommer att ske i lugn och ödmjuk takt. Fokus på jordande och fokuserande asanas (positioner) som är värmande. Vi bearbetar Vatans huvudsäten - Tjocktarm, nedre delen av buken, bäcken och ländrygg men även nervsystemet och öron.
Vi balanserar Vatas fysiska obalanser såsom förstopping, gasbildning, smärta i nedre delen av rygg, ledvärk mm. Dessa asanas  kommer bla. hjälpa att dämpa rädsla, stelhet, oro och ångest.
Fokus på värmande pranayamas (andningsövningar), avslappning och meditation.
Asanas där vi bjuder in det stabila jord elementet, det aktiva eldelementet, och det flytande vattenelementet.


Kapha-träningen kommer vara lite mer intensiv för att stärka upp och balansera det tunga jord och fuktiga vatten-elementet.
Fokus kommer bli på smidighet, balans, flow-rörelser men även lite styrkeövningar där vi stärker framförallt mage och rygg. Huvudsätena magsäck och hela andningsapparaturen med lungor, luftvägar, näsa kommer stärkas och vitaliseras.
Dessa asanas kommer vara uppiggande, aktiverande, värmande som ger energi och vitalitet. Vi kommer att börja med de uppiggande övningarna för att därefter lugna ner systemet.
Asanas där vi bjuder in det värmande eldelementet, de lätta och rörliga luft- och rymdelementen.


Pitta-träning kommer vara av "lagom" intensiv karaktär för att balansera det varma och hektiska eld- och vattenelementet.
Fokus kommer vara på ödmjukhet, hjärtöppnande asanas, måttlighet, svalkande övningar där vi stärker huvudsätena tunntarm, lever, galla och ögon. Magövningar som ger press in mot de inre organen som renar och vitaliserar. Vi balanserar Pittans fysiska obalanser såsom surhet, inflammationer, magkatarr och ökad magsyra mm. Dessa asanas kommer bla. hjälpa dämpa irritation, frustration och kontrollbehov.
Asanas där vi bjuder in de kylande luft och vindelementen samt det stabila och trygga jordelementet. Det blir i slutet även lite ögonyoga.

 

Övningarna görs på matta eller sittandes på en stol om detta behövs. Vi lyssnar på vår kropp och tar hänsyn till våra begränsningar och modifierar övningen om så behövs.
Vi avslutar varje session med en liten marma-självbehandling (ca 10 minuter) där jag går igenom energipunkter som balanserar, för att därefter lägga oss ner till en guidad härlig meditation/avslappning.

För vem?

Ayurvedayoga är för alla som vill ta hand om sig. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av yoga och jag kommer lära ut grunderna och en hel del teknik så att man håller sig skadefri i sin yoga. Ayurvedayogan har både statiska positioner som vi håller och även flowande rörelser. Vi gör rörelserna sittandes, ståendes, liggandes på rygg och mage.
Är du osäker så kontakta mig så kan jag hjälpa dig.

Alltid lyssnar vi till kroppen och utgår från status i nuet och anpassar så att det vi gör är närande för oss.


 

Kurs Ayurvedayoga

Bokningen öppnar v. 26
Var: Hudiksvallsgatan 15, Helsingborg
Tid: Tisdagar kl. 19.30-20.45. Start 13/8, slutar 8/10
Hur: 4-7 deltagare.
Pris: 1840,- för 9 gånger

OBSERVERA att anmälan är bindande. Vänligen läs igenom Bokningsvillkoren innan du bokar dig.

"På Jennys yoga får både min kropp och själ det som behövs. Jenny leder med öppet hjärta och har förmågan att ge en just det man behöver just då. Lämnar alltid hennes klasser lättare och full av lugn". Liselotte

"Jag somnar aldrig så gott som just dessa rogivande och harmoniska onsdagskvällar som jag går på ayurvedayoga hos Jenny. Att gå den här kursen är det absolut bästa beslut jag tagit som nybliven tvåbarnsmamma. Just att få ordning på sömnen igen är så värt allt." Louise J

Boka din kurs

Investera i Hela din Hälsa och boka din yogakurs hos mig. Du kan använda ditt friskvårdsbidrag om du vill!